четвртак, 21. август 2014.

Рефлексија је кључ свега

    Мислим да је прва реч која ме асоцира на овај семинар реч рефлексија. Чини ми се да се највише провлачила кроз лекције, а посебно лекције трећег модула. Тако да је главно сазнање овога семинара то да је потребно константно промишљати свој рад и да све мора бити осмишљено. 
    Друга битна ствар јесте креирање свог дигиталног идентитета. Дигитални идентитет је оно што не постоји у свести већине наших ученика. Како формирати свој идентите, како формирати уопште свој идентитет у 21. веку? 
    Што се тиче праксе, постоји доста онога што је битно. Гугл-диск се може лако применити у раду у тимовима, у раду везаном за писање школске документације (планова, припрема и сл.). Има и једну практичну примену - ако се информација чува на Гугл-диску, документи не морају се преносити преко преносиве меморије и рачунари у школи неће бити заражени :-) 
    Што се тиче професионалности, чини ми се да је центар семинара управо то -изградња професионалног идентитета наставника у 21. веку кроз израду рефлексивног портфолија, а уз употребу Гугл-алата. Све што је рађено (календар, упитници, библиографија и сл.), веома су битни за професионалност сваког наставника (добра организација, добра презентација, повратна информација о свом раду и сл.). 
    Што се тиче мог личног напретка, сматрам да је овај семинар одлична одскочна даска за даљи професионални напредак. Омогућава да се другачије сагледају многе радње које су се обављале по шаблону (планирање наставе, планирање лекција, одабир материјала за часове, употреба алата и сл.). 

Нема коментара:

Постави коментар